Asiakas surffailee verkkokauppaan, mutta taustalla pyörivät eri vaihtoehdot palvelimista
Avaa/Sulje minikartta Palauta normaali tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Artikkelit > Palvelinvaihtoehdot yritykselle

Palvelinvaihtoehdot yritykselle

Vesa Viljanen Vesa Viljanen 14.10.2019 / päivitetty 10.12.2019 Lukuaika 6 min

Nettisivuja pohtiessa on hyvä ottaa huomioon, että sivujen pitäminen Internetissä useimmiten maksaa jotakin. Normaalisti tämä tarkoittaa jatkuvaa kuukausittaista tai vuosittaista kuluerää varsinaisten verkkosivujen hinnan lisäksi, koska taustalla pyörii jokin tietokone, joka kuluttaa sähköä ja komponentteja 24/7 sekä tarvitsee ajoittaista huoltoa ja ylläpitoa. Tästä syystä asiaa on hyvä pohtia samalla, kun nettisivujen tekemistä suunnitellaan, jotta säästytään ikäviltä yllätyksiltä matkan varrelta.

Henkilötietojenkäsittelylle on asetettu rajoituksia EU:n taholta, mikä on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon, jos yrityksen on tarkoitus tallentaa kävijöiden henkilökohtaisia tietoja (esim. verkkokaupan toiminnallisuus). Järkevintä on valita EU:n alueella sijaitseva palvelin ja tietysti maantieteellisesti kävijöitä lähimpänä oleva. Eli jos yrityksen asiakkaat ovat pääosin suomalaisia, kannattaa palvelin valita Suomesta. Tämän lisäksi on syytä miettiä, millaisia teknisiä eroja palvelimilla on. Yksinkertaistettuna nettisivujen palvelinten vaihtoehdot voidaan jakaa kolmeen ryhmään: dedikoidut palvelimet, virtuaalipalvelimet ja webhotellit. Luonnollisesti näillä kaikilla kolmella on hyvät ja huonot puolensa, jotka on hyvä huomioida palvelimen valinnassa.

Oma dedikoitu palvelin

Tämä on pelkästään yksittäisiä nettisivuja varten ajatellen kallein ja useimmiten ylimitoitettu vaihtoehto. Käytännössä yritys voisi ostaa tietokoneen haluamillaan ominaisuuksilla, IP-osoitteen ja nettiliittymän hyvällä kaistalla ja tarjota verkkosivut omasta sijainnistaan. Tämä mahdollisuus antaa parhaimman kontrollin ja riippumattomuuden. Palvelimen konfiguroinnin voi joko tehdä itse tai ostaa palveluna muualta.

Dedikoidun palvelimen voi hankkia myös parilla muulla tavalla. Toinen tapa on ostaa oma tietokone, mutta antaa jonkun toisen huolehtia sähkölaskusta, verkkoliikenteestä, ilmastoinnista ja paikallisesta tietoturvallisuudesta. Eli käytännössä vuokrata tila omalle laitteelle joltakin konesalipalveluita tarjoavalta yritykseltä. Tätä kutsutaan usein palvelinhotelliksi.

Kolmas tapa on vuokrata sekä palvelinkone että konesalipalvelu samalta yritykseltä. Tämä on useimmiten järkevin vaihtoehto, koska kulut ovat selkeämmin arvioitavissa ja yleensä palveluntarjoajalla on myös vaihtovastuu, kun jokin tietokoneen komponentti hajoaa. Tämä tulee helposti myös halvimmaksi vaihtoehdoksi dedikoitujen palvelinten välillä, varsinkin lyhemmällä tähtäimellä.

Virtuaalipalvelin eli VPS (Virtual Private Server)

Tietokoneiden suoritustehot voidaan myös jakaa useampiin osiin ja näin tehdään, kun halutaan muodostaa virtuaalipalvelimia. Esimerkiksi yhdestä dedikoidusta palvelimesta (8-ytiminen prosessori, 16 Gt keskusmuistia, 800 Gt SSD-levy) voitaisiin muodostaa 8 virtuaalikonetta, joista jokaisella olisi yksi prosessorin ydin, 2 Gt keskusmuistia ja 100 Gt kiintolevytilaa. Näistä jokainen virtuaalipalvelin toimisi erittäin hyvin useimpien verkkosivujen tarpeisiin. Virtuaalipalvelin on usein toiminnallisesti järkevin ratkaisu erityisesti silloin, kun verkkosivut vaativat enemmän tehoa mm. sisällönhallintajärjestelmien tai verkkokauppojen kanssa. VPS-palvelinten haittapuolena on se, että niiden taustalla toimivan järjestelmän heikkoudet ja haavoittuvuudet saattavat altistaa omankin virtuaalipalvelimen hyökkäyksille. Tätä ongelmaa ei ole dedikoitujen palvelinten kanssa. Toinen ongelmakohta on, että osa tarjoajista myy kapasiteettinsa yli, ja tällöin luvatut laskentatehot eivät pidä paikkaansa.

Webhotelli

Yhdellä tietokoneella tai virtuaalipalvelimella voidaan ylläpitää useampiakin verkkosivuja. Tällaiset ratkaisut, joita kutsutaan webhotelleiksi, ylläpitävät usein satoja verkkosivuja samalla palvelimella. Näiden etuna on lähinnä helppous ja hinta, joka on parhaimmillaan muutamia euroja vuodessa.

Haittapuolia sen sijaan on paljonkin. Kun samasta IP-osoitteesta tarjotaan useita verkkosivuja, koskee yhden verkkosivun huonomaineisuus muitakin samassa porukassa olevia. Eli jonkun samaa IP-osoitetta käyttävän www-sivun hakkerointi saattaa hyvinkin laittaa omankin verkkosivusi selainten hyödyntämille estolistoille, jolloin kävijöille näytetään varoitusta haitallisesta verkkosivusta, mikä autioittaa erittäin tehokkaasti nettisivusi. Tämän lisäksi hakukonerankingit vajoavat pohjamutiin, ja maineen palautukseen saattaa mennä todella kauan aikaa. Toinen ongelma syntyy, kun jokin samalla palvelimella oleva verkkosivu joutuu palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksestä riippuen sivustosi saattaa olla täysin asiakkaiden tavoittamattomissa, vaikket itse olisikaan varsinaisesti hyökkäyksen kohteena.

Kolmas ongelma on salaus, mitä kaikki webhotellipalvelut eivät tarjoa lainkaan tai eivät tarjoa sitä juuri sinun verkkotunnukseesi yhdistettynä. Neljäs ongelma, joka vaivaa tämän kaltaisia palveluita, on heikko tietoturva. Murtamalla yhden sivun saattaa hyökkääjä päästä käsiksi muihinkin. Viides ongelma on usein palvelimen hitaus (ylikuormituksen ja heikompien komponenttien takia) ja se, ettei palvelinta ole konfiguroitu juuri yrityksesi tarpeita varten.

Pilvipalvelut

Palvelinvaihtoehtojen vertailu monimutkaistuu vielä hieman, kun mukaan otetaan pilvipalveluratkaisut. Pilvipalvelulla tarkoitetaan sitä, että yhden tietokoneen sijaan hyödynnetään useita palvelinkoneita, jotka saattavat sijaita eri paikoissa, mutta kuitenkin jakavat resursseja keskenään. Tässä avainterminä on skaalautuvuus, jonka ansiosta resursseja voidaan helposti kasvattaa tarpeiden mukaisesti. Pilvipalveluiden merkittävimmät luokat ovat: IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service), SaaS (Software as a Service) ja palvelittomuus (Serverless) sekä siihen liittyvä FaaS (Function as a Service).

läppäri, tabletti ja kännykkä ovat kytkettynä piuhojen avulla pilveen

IaaS eli infrastruktuurin tarjoaminen palveluna tarkoittaa sitä, että asiakas voi ostaa tarvittavat perusrakenteet palveluna ja hoitaa itse asiat siitä eteenpäin. Esimerkiksi on suosittua vuokrata pilvipalveluna toimiva VPS-palvelin, jolloin ei tarvitse itse huolehtia tietoliikenneyhteyksistä eikä arvioida kapasiteettitarpeita tarkasti etukäteen, vaan resursseja voi lisätä ja vähentää tilanteiden mukaisesti. PaaS puolestaan tarjoaa jonkin alustan tietojenkäsittelylle, esimerkiksi valmiiksi asennetun palvelimen webbisovellusta varten. SaaS sen sijaan tarjoaa jonkin ohjelmallisen palvelun, kuten vaikkapa sähköpostin. FaaS ja palvelittomuus eivät tarkoita kirjaimellisesti palvelitonta, vaan silloin asiakas voi ulkoistaa jonkin ominaisuuden ylläpitämisen, esimerkiksi osan mobiilisovelluksensa toiminnallisuudesta. Tällöin sovelluksen käyttäjäkunnan kasvaessa palvelu skaalautuu helposti eikä tällaisesta tarvitse erikseen murehtia.

Mitä Valkohattu tarjoaa?

Epäselvyyksien välttämiseksi on ehkä hyvä lopettaa siihen, mitä me tarjoamme asiakkaillemme. Liiketoimintamme ei nimittäin käsitä konesalien tai palvelinten fyysistä ylläpitämistä ja huoltamista. Siksi voimmekin kirjoittaa näistä asioista puolueettomasti ja valita aina sopivimman ratkaisun asiakkaallemme. Voimme joko ohjata ja neuvoa eri palveluiden valinnassa tai sitten voimme hoitaa koko ruljanssin puolestanne ja ylläpitää palvelimia etäyhteyden kautta. Eli käytännössä yrityksenne ei tarvitse huolehtia mistään, vaan voimme hoitaa kaiken puolestanne.

Palvelinten osalta suosittelemme pk-yrityksille pilvipalveluina (IaaS) toimivia VPS-palvelinratkaisuja niiden skaalautuvuuden ja hinta-laatusuhteen vuoksi. Ylläpitopalvelua tarjoamme sekä dedikoituihin että VPS-palvelimiin. Webhotellipalveluita ja kotisivukoneratkaisuja emme suosittele lainkaan. Jos edullisinta hintaa etsitään, niin tällöin on järkevintä miettiä täysin ilmaisia, "palvelittomia" verkkoisännöintiratkaisuja.

Saattaisit kiinnostua myös näistä