Kaupunkimaisemassa tuulimyllyjä ja aurinkokennoja
Avaa/Sulje minikartta Palauta normaali tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Artikkelit > Ympäristöystävällistä palvelua

Ympäristöystävällistä palvelua

Vesa Viljanen Vesa Viljanen 22.8.2018 Lukuaika 3 min

Valkohatussa olemme alusta asti pitäneet huolta yrityksemme sähkönkulutuksen ympäristöystävällisyydestä sekä luontoystävällisestä kierrättämisestä. Omat työasemakoneemme, sisäiset palvelimemme ja muut tietotekniset laitteemme toimivat aiemmin vesivoimalla, mutta viime vuoden loppupuolelta lähtien vaihdoimme sähkönkulutuksemme 100% tuulivoimaan. Suosimme energiatehokkaampia laitteita emmekä pidä laitteitamme päällä silloin, kun ne eivät ole aktiivisesti käytössä. Pyrimme myös paperittomuuteen aina, kun siihen on mahdollisuus. Hoidamme monia koulutus- ja tukiasioita etäyhteyksien avulla ja yritämme jatkuvasti keksiä keinoja vähentää hiilijalanjälkeämme.

Olemme käyttäneet useiden eri toimijoiden konesaleja ja tavoitteenamme on ollut löytää kustannus- ja energiatehokas, modernia teknologiaa hyödyntävä sekä tietoturvallinen ja ympäristöystävällinen palveluntarjoaja. Tämä tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, vaikka palvelinten tarjoajia onkin nykyisin todella paljon. Täydellistä toimijaa ei ole, vaan aina jossakin asiassa on tehtävä kompromisseja. Tietoturvallisuus ja suorituskyky on meille ollut aina tärkeintä, mutta nyt voimme iloksemme todeta, että vihreän energian suhteenkaan emme ole enää joutuneet taipumaan.

Viimeisten viikkojen aikana olemme tehneet muutamia peliliikkeitä palvelimiemme suhteen ja vaihdoimme mm. tämän sivuston palvelimen takaisin nykyiselle tarjoajalle, mikä samalla mahdollisti palvelimemme tietoturvallisuuden parantamisen. Tämän vuoksi ulkopuolisissa konesaleissa käyttämämme palvelimet toimivat nyt tuulivoimalla. Ja tuulivoimalla toimivia palvelimia vuokraamme ja ylläpidämme asiakkaillemmekin, ellei asiakkaamme itse halua jostakin syystä tehdä poikkeusta tässä.

Green Web Foundation -merkki ilmoittaa, että Valkohattu.fi on ylläpidetty vihreästi
  • Konesali: Hetzner Online AG, Helsinki DC
  • Palvelimien sijainti: Tuusula, Suomi
  • Konesalin sähkö: Vantaan Energia (Tuulivoima)
  • Oma sähkö: Vaasan Energia (Tuulivoima)

Jos haluat tarkastaa, onko yrityksesi hyödyntämä palvelin ympäristöystävällinen, klikkaa ylläolevaa Green Web Foundation -merkkiä. Kyseinen Alankomaihin rekisteröity ei-kaupallinen säätiö listaa uusiutuvia energian lähteitä hyödyntäviä palvelinten tarjoajia. Hyvällä tuloksella saat myös itse merkin, jonka voit laittaa kotisivuillesi ilmaistaksesi asiakkaillesi ympäristöystävällisyydestä. Jos yrityksesi verkkosivut eivät saa merkkiä, voit etsiä Green Web Foundationin ylläpitämästä listasta palveluntarjoajia, jotka ottavat nämä asiat vakavasti.

Voit myös tarkastaa, onko yrityksesi verkkosivu ympäristöystävällinen ja katsoa sivusta aiheutuvat teoreettiset CO₂-päästöt WebsiteCarbon linkki avautuu uuteen ikkunaan-sivustolla. Laskurin mukaan esimerkiksi Valkohatun etusivu synnyttää 0.13g hiilidioksidipäästöjä jokaisella puhtaalla sivulatauksella (välimuistia hyödyntäen vähemmän), mikä 10 000 kävijän vuosikulutuksella vastaisi sähköauton vajaan 400 kilometrin reissua. Ikävä kyllä täysin nollaan päästään vain askeettisella (kehittäjäkielellä brutalistisella) ulkoasulla tiputtamalla grafiikat ja muut hienoudet pois sivustosta.

Jääkarhun pentu katselemassa suloisesti

Suomessa uusiutuvia energian lähteitä käyttäviä toimijoita palvelinten saralla on varsin vähän, ja tähän toivoisimmekin pikaista muutosta. Samoin haluaisimme enemmän avoimuutta ja vapaasti esillä olevaa tietoa palvelinsalien hiilijalanjäljistä ja energiatehokkuuksista, mikä helpottaisi niiden vertailua. Yritykset voisivat käyttää tätä hyvänä kilpailuvalttina ja saada siten vihreyttä arvostavia asiakkaita.

Ekologiset arvot tulevat kuitenkin olemaan tulevaisuudessa yhä enemmän esillä, ja konesalit ovat edelleen merkittäviä CO₂-päästöjen aiheuttajia. Palvelinkeskusten hiilijalanjäljen suuruutta onkin verrattu lentoliikenteeseen, mikä kuulostaa varsin hurjalta.

Vaihda nyt yrityksesi ympäristöystävällisempään palveluun ja ole mukana luomassa kestävämpää tulevaisuutta!

Saattaisit kiinnostua myös näistä