Hakukone Hajun aloitussivu
Avaa/Sulje minikartta Palauta normaali tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Artikkelit > Yksityisyyttä arvostava hakukone

Yksityisyyttä arvostava hakukone

Vesa Viljanen Vesa Viljanen 1.4.2019 Lukuaika 7 min

Oletko miettinyt koskaan, kerääkö ja tallentaako joku hakukoneista hakemasi tiedon ja hyödyntää sitä omiin tarkoitusperiinsä? Näin nimittäin suurin osa Internetin hakukoneista toimii. Se, mitä me etsimme, paljastaa usein meistä eniten. Hakukone tietää usein ensimmäisten joukossa, oletko raskaana, oletko muuttamassa, haetko uutta työpaikkaa, mitä haluat ostaa seuraavaksi, mistä terveysasioista olet huolissasi ja ylipäänsä mikä on tilanteesi tai ongelmasi kulloinkin. Tämän kaltainen tieto on luonnollisesti erittäin arvokasta mainostajille, jotka voivat kohdentaa mainoksensa juuri silloin, kun ostopäätös on syntymässä. Joskus tämä voi olla hyväkin asia, mutta useimmiten mainokset ohjaavat kuitenkin käyttäytymistämme meille epäedulliseen suuntaan.

Hakukoneiden merkittävin ominaisuus on tarjota hakijan kannalta relevanttia tietoa. Hakukoneet hoitavat asian siten, että niiden hakukonebotit kahlaavat jatkuvasti verkkosivuja läpi löytääkseen uusia linkityksiä tai päivitettyjä verkkosivuja, jotka ne analysoivat ja lisäävät omaan hakemistoonsa. Toinen tärkeä hakukoneiden ominaisuus on tulosten suodatus, jotta hakutuloksista saataisiin hakijalle oleellisia. Tämän lisäksi suodatus on pakollista, koska hakukoneita yritetään huijata monella tavalla, jotta sivujen näyttämisjärjestykseen voitaisiin vaikuttaa. Sekä sivujen indeksointi että tulosten suodatus ovat kuitenkin hankalia tehtäviä, ja siksi vain harvat hakukoneet toteuttavat nämä toimet täysin itsenäisesti. Ratkaisuna tähän osa toimijoista on alkanut tekemään yhteistyötä keskenään.

Muutamat toimijat ovat tarjonneet jo vuosia yksityisyyden huomioon ottavia verkkohakuja, joita olemme myös itse käyttäneet ahkerasti ja olemmekin hyvin kiitollisia heidän palveluistaan. Näistä merkittävimmät ovat Startpage linkki avautuu uuteen ikkunaan, DuckDuckGo linkki avautuu uuteen ikkunaan ja Searx linkki avautuu uuteen ikkunaan. Jos nämä eivät ole sinulle jo ennestään tuttuja, suosittelemme lämpimästi tutustumaan näihin. StartPage maksaa hakutuloksista Googlelle, jotta he voivat hyödyntää Googlen hakutuloksia. DuckDuckGo on puolestaan kumppanuudessa Oathin (entinen Yahoo!) sekä Microsoftin Bingin kanssa. Searx on taas avoimeen lähdekoodiin perustuva metahakukone, joka hyödyntää edellä mainittujen sekä muiden hakukoneiden hakutuloksia ja koostaa omat tuloksensa näiden perusteella.

Hakukone haju.fi

Päätimme myös tuoda oman kortemme kekoon julkaisemalla Searx-alustaan pohjautuvan Haju-hakukoneen linkki avautuu uuteen ikkunaan (haju.fi). Harmiksemme haku.fi-verkkotunnus oli jo varattuna ja jouduimme tyytymään hieman koomiseen vaihtoehtoon. Tarkoituksena on kuitenkin tarjota yksityistä ja turvallista hakua sekä tutkia hiukan, miten toteutusta voitaisiin kehittää haluamaamme suuntaan. Haju poikkeaa Searx-hakukoneesta pääasiallisesti käytettävien hakukoneiden, suodatuksen ja ulkonäöllisen sekä tietoturvallisen toteutuksen suhteen. Käytettäviä hakukoneita on vähemmän ja ne on rajattu harkintamme mukaisesti. Suodatus on päällä ja joitakin pikakomentoja on muunnettu, toiminnallisuutta on myös jonkin verran rajoitettu ja osia toiminnallisuudesta on poistettu kokonaan. Ehkä merkittävimmät muutokset liittyvät kuitenkin käyttökokemukseen, koska teimme hakukoneesta JavaScript-vapaan ja yksinkertaistimme käyttöliittymää. Poistimme mielestämme turhat turvallisuusuhat ja lisäsimme turvalliset tietoturvaotsikot ja tehokkaan salauksen.

Hajun kautta voit hakea siis useasta eri hakukoneesta, mutta pääasiallisesti haut suoritetaan Startpagen, DuckDuckGon, Qwantin ja Wikipedian kautta. Tämä lisää anonymiteettiä, koska näiden hakukoneiden pitäisi ottaa yksityisyyden suoja jo itsessään huomioon, ja hakukoneiden näkökulmasta haut tulevat vain Hajusta eivätkä kävijän IP-osoitteesta. Haju siis tarjoaa lisäsuojaa näihin ja toimii metahakukoneena luotetumpien hakukoneiden kanssa. Emme tallenna haku- tai kävijätietoja lainkaan, mutta tietysti tämän suhteen (kuten muidenkin hakukoneiden) joudut luottamaan sanaamme.

Haju linkki avautuu uuteen ikkunaan tukee myös niin sanottuja bangeja eli huutomerkillisiä lyhenteitä. Voit siis hakea Hajusta esimerkiksi Valkohattua kirjoittamalla !sp valkohattu, jolloin saat pelkästään Startpagen tulokset, tai hakulausekkeella !ddg valkohattu, jolloin ilmestyvät vain DuckDuckGo:n tulokset. Haju hakee oletuksena suomen kielellä, mutta voit hakea englannin kielellä lisäämällä !en-lyhenteen hakusanan eteen. Näitä voidaan myös yhdistellä niin, että haussa käytetään useampia hakulyhenteitä kerralla. Listan kaikista näistä ym. lisätietoja hakukoneesta löydät sen omasta ohjeesta linkki avautuu uuteen ikkunaan.

Haju ei siis tarkkaile hakujasi eikä kerää muutakaan käyttäjätietoa. Hakutuloksia emme myöskään muuttele tai lisää omia mainostuloksia hakujen sekaan. Haku on suoraan sen mukainen, mitä käytetyt hakukoneet antavat vastaukseksi. Lisäksi hakutuloksissa lukee, mistä hakukoneesta tulos on löydetty. Emme kuitenkaan tiedä, kauanko aiomme pitää hakukonetta toiminnassa, mutta ainakin toistaiseksi suunnitelmissamme on ylläpitää sitä. Päivitämme tämän artikkelin, jos asia muuttuu. Lopuksi listasimme vielä helposti selvitettävät tiedot TLS-salauksen toteutuksesta ja tietoturvallisten otsikoiden hyödyntämisestä.


Haju.fi sai A+ Qualysin SSL Labs-testissä

Haju.fi analysoitu ja saanut täydet pisteet Securityheaders-palvelussa

PS. Julkaisuajankohdasta huolimatta tämä ei ole aprillipila. ;)

Saattaisit kiinnostua myös näistä